Lista de aici nu este în nici un caz definitivă, ci este o reprezentaţie corectă a unicităţii muzicii create de ghitarist. Desigur că mulţi mari ghitarişti nu au intrat în acest top 10, dar puteţi să vă adăugaţi favoriţii în comentarii.

10. Tom Morello
Este ghitaristul care îşi face ghitara să sune a orice numai a ghitară nu. Cârme de elicopter, zgârieturi de disc, şi faptul că foloseşte un întrerupător ucigaş pentru frazele sale muzicale sacadate au făcut din el probabil cel mai inovativ cântăreţ de ghitară al vremurilor noastre.


9. John Mayer
 Sunetul chitarei lui e un balsam pentru melancolicii și nostalgicii după iubirile trecute. John Mayer știe să delecteze urechile tale cu sunete calde asemeni unei brize de vară.


8. Jack White
Dl White este un ghitarist incredibil de subestimat. Single-urile sale (From the White Stripes) sunt cântate întotdeauna cu doar trei sau patru corzi, iar ritmul său blues simplist şi stilul mofturos l-au făcut să fie ignorat în cea mai mare parte din timp.


7. Jimmy Page
Frazele muzicale ale ghitării sale sunt veşnic întipărite în marea sala a celebrităţilor rock-and-roll. „Stairway to Heaven” e piesa care îți taie respirația, iar acordurile de chitară a lui Jimmy Page te desprind ușor de pământ. Muzica lui Page a influenţat atât de mulţi cântăreţi de ghitară din ziua de azi, şi Led Zeppelin a revoluţionat Rock and Roll-ul în combinaţia cu ghitările acustice, banjos şi mandolinele pe când încă mai păstra aceeaşi imagine rock neînfricată.


6. BB King
BB King nu cunoaşte corzile şi nici nu cântă vocal şi instrumental în acelaşi timp. Dar este recunoscut la nivel mondial pentru realizările sale ca artist. Aceasta este marca unui ghitarist cu adevărat mare.


5. David Gilmour
Gilmour a devenit faimos prin acordurile de ghitară obsedante în Pink Floyd. Te aştepţi oricând să ţi se facă părul măciucă de câte ori auzi unul din solo-urile sale – fie că este prima sau a o suta oară când asculţi.


4. John Frusciante
Ghitaristul principal de la Red Hot Chili Peppers. Frusciante este autorul unei strălucite progresii a corzilor în „Under the Bridge”, intro-ul obsedant din „Californication” , precum şi solo-ul simplist şi fraza muzicală din „Otherside”.


3. Stevie Ray Vaughan
Mulţi îl cunosc probabil deja pentru cover-urile la Hendrix, dar acolo unde s-a oprit Jimi, Stevie a continuat, şi a continuat bine. Elementele lui Hendrix erau vii şi evidente în SRV, dar el a mai amestecat laolaltă propriile sale influenţe pecum Albert King şi propriul lui suflet, pentru a face din sunetul lui un punct de marcă înregistrată în cântecele sale. SRV a fost un artist care putea să cânte chiar şi complet drogat. Când îşi revenea, cânta chiar mai bine. Şi-a regăsit sănătatea, dragostea de viaţă şi de muzică, ceea ce se reflectă în ultimul său album făcut cu un an înainte de moarte „In Step”. ”Dacă se zguduie casa, nu te mai obosi să ciocăni”.( Stevie Ray Vaughan )


2. Jimi Hendrix
Hendrix era faimos pentru multe. Frumoasele acorduri îmbogăţite din „Little Wing”, energia solo-ului din „Voodoo Child”, cover-ul său la cântecul lui Dylan „All Along The Watchtower”, şi solo-ul inversat din „Castles Made of Sand”. Veşnic recunoscut a fi un cântăreţ inovativ nemaipomenit. Scurtă dar exploziva lui carieră a influenţat numeroşi artişti mulţi ani după moartea sa şi continuă să-i influenţeze pe muzicienii din ziua de azi. Un asemenea impact într-un interval de timp atât de scurt face din Jimi un adevărat vice-campion.


1. Robert Johnson
Viaţa lui Johnson începe în Delta fluviului Mississippi, şi este plină de mituri, şi de alegorie. Pactul lui cu diavolul şi cu moartea este plin de folclor şi de mysticism. El a pus bazele pentru blues-ul timpuriu, care a fost apoi completat şi cizelat de către toţi artiştii din listă. Fiecare artist a fost fără să ştie influenţat de el.

Go to top