Adela_Bloch-Bauer_I_Gustav_Klimt1

1. Adela Bloch-Bauer I (Gustav Klimt)

Tabloul lui Gustav Klimt este considerat una din capodoperele artistului. Piesa a fost vândută în iunie 2006 la o licitație care a avut loc în New York, pentru fabuloasă suma de 135 milioane $. Adele Block-Bauer este singurul model pe care Klimt l-a imortalizat în două tablouri. Cea de-a două pictură a fost realizată în anul 1912 și se numește Adele 333j99d Bloch-Bauer II. Gustav Klimt este cel mai renumit pictor simbolist austriac.

Doctorul_Gachet_Vincent_van_Gogh2

2. Doctorul Gachet (Vincent van Gogh)

Tabloul a fot pictat în anul 1890 de renumitul pictor impresionist Van Gogh. O sută de ani mai târziu opera a fost cumparată de omul de afaceri japonez Ryoei Saito, în schimbul sumei de 82,5 milioane $. Van Gogh a pictat doua versiuni ale acestui tablou, cu foarte mici diferențe de culoare, cel de-al II-lea exemplar aflându-se la Musee d’Orsay în Paris. Omul de afaceri a șocat lumea întreagă când a declarat că își dorește ca tabloul să fie incinerat odată cu el atunci când va muri. Mai târziu a revenit asupra acestei declarații spunând că a folosit doar o figură de stil. Saito a murit în anul 1996, iar tabloul este încă intact.

Bal_au_Moulin_de_la_Galette_Pierre-Auguste_Renoir_3

3. Bal au Moulin de la Galette (Pierre-Auguste Renoir) Portretul Doctorului Gachet nu a fost singura piesă foarte valoroasă cumpărată de omul de afaceri japonez. Ryoei Saito a cumpărat și tabloul lui Pierre-Auguste Renoir, Bal au Moulin de la Galette, pentru care a scos din buzunar 110 milioane de dolari. Tabloul a fost pictat în anul 1876 și există două versiuni, de dimensiuni diferite. Cea mare este deținută de muzeul d’Orsey din Paris.

Garcon_r_la_Pipe_Pablo_Picasso4

4. Garçon ŕ la Pipe (Pablo Picasso)

Tabloul a fos pictat de Picasso la vârsta de 24 de ani, înainte de perioada sa cubistă, cea mai importantă pentru artist. De aceea, prețul operei a fost surprinzător de scăzut, tabloul nefiind considerat dintre cele mai scumpe semnate de Picasso. A fost totuși achiziționat în schimbul sumei de 106 milioane de dolari.

Dora_Maar_au_Chat_Pablo_Picasso_5

5. Dora Maar au Chat (Pablo Picasso)

Acest tablou o reprezintă pe iubita artistului, Dora Maar. A fost cumpărat în anul 2006 la New York de o persoană necunoscută care a participat la o licitație, unde a lasat 95,2 milioane de dolari în schimbul tabloului. Sumă de start a licitației a fost de 50 de milioane.

Irises_Vincent_van_Gogh_6

6. Irises (Vincent van Gogh)

De data aceasta cu un tablou pictat în ultimul an înainte de moartea sa, Van Gogh se află din nou în top. Această pictură a fost vânduta contra sumei de 78,4 milioane de dolari muzeului Getty din Los Angeles.

Masacre_of_Innocents_Peter_Paul_Rubens_7

7. Masacre of Innocents (Peter Paul Rubens)

A fost pictat în anul 1611 și reprezintă cea mai veche pictură aflată în acest top. Prețul de vânzare a fost de 78 de milioane $.

Les_Noces_de_Pierrette_Pablo_Picasso8

8. Les Noces de Pierrette (Pablo Picasso)

Tabloul a fost pictat în Perioada Albastră, timp în care artistul spaniol a suferit din cauza sărăciei, confruntându-se totodată cu depresia cauzată de sinuciderea bunului său prieten, Carlos Casagemas, în 1901. Aceasta piesă a fost vândută în 1989, în Franța, unui om de afaceri asiatic foarte bogat, la prețul de 51.7 milioane $.

lArtiste_sans_Barbe_Vincent_van_Gogh_9

9. l'Artiste sans Barbe (Vincent van Gogh)

Portretul "artistului fără barbă" este de fapt unul dintre numeroasele autoportrete ale pictorului olandez, pe care le-a creat în Saint-Rémy-de-Provence, Franța, în septembrie 1889. Pictura în ulei a fost realizată imediat după ce Van Goghisi îndepărtase părul facial, ceea ce face această operă deosebită de celelalte, care îl reprezintă pe artist cu barbă. Când a fost vândut contra sumei de 65 de milioane $ la Christie's, in New York, tabloul a devenit unul dintre cele mai valoroase din lume.

Rideau_Cruchon_et_Compotier_Paul_Cezanne_10

10. Rideau, Cruchon et Compotier (Paul Cézanne)

Pictat între anii 1893-1894, tabloul lui Cézanne a uimit prin culoare și expresivitate. Pictură a fost vândută în schimbul sumei de 60.5 milioane $ la Sotheby, New York, în mai 1999. Cumpărătorul a fost "The Whitneys", una dintre cele mai înstărite familii americane. Mai târziu însă, tabloul a fost vândut din nou, cu preț "promoțional".

Go to top