carte_suflete-zbuciumate_75487cNu poti iubi constrâns, dar oare poti iubi din milă față de cineva? Ce faci, atunci când această milă este luată drept cea mai râvnită iubire? Te invit să citești simțurile, gândurile, visele, năzuințele și datoriile de pe marginile foilor de carte sufletească și psihologică ”Suflete Zbuciumate” de Ștefan Zweig.

Scriitorul povestește cu rigoare și tandrețe dar și cu compătimire despre iubire, și anume despre iubirea flămândă a unei femei pentru un bărbat care manifestă doar milă în fața ochilor ei. Tânăra Edith, paralizată, i-o poartă locotenentului Hofmiller staționat în garnizoana unui mic oraș unguresc(1914) Copleșit însă de emoția sentimentelor fetei, implorat de tatăl acesteia și sfătuit cu ardoare de medicul curant al lui Edith, dr. Condor, Hofmiller decide, în cele din urmă, să să logodească cu tânăra. ” Ca o oglindă care rătăceşte prin lume, un om străin a început pe neaşteptate să te poarte în sine - nu, nu ca o oglindă, ci oglinda îţi soarbe imaginea numai dacă i te oferi din proprie voinţă - ea însă, femeia,străina care te iubeşte, ea te-a sorbit înlăuntrul ei, în sângele ei. Mereu te are în ea şi te poartă cu ea, oriunde te-ai refugia.”(Suflete Zbuciumate)

”Peste 400 de pagini dense, în care personajele se mişcă/zac nemişcate şi sporovăiesc de parcă s-ar afla cu toate la consultaţie, nici mai mult nici mai puţin, la un alt vienez celebru – doctorul Sigmund Freud. Odată stabilită filiaţia, se-nţelege de la sine că avem de-a face cu un roman psihologic, şi încă unul de-a dreptul abisal” spune Emilian Galaicu-Păun (http://www.europalibera.org)

Un roman care se încheie cu aceste cuvinte:” … nici o vină nu e uitată, cât timp conştiinţa ştie de ea.”

Renata Popa

Go to top