ojan

Aproape de opt ani este suspendat între două lumi, Republica Moldova și Iran. A ales să vină să picteze aici, deși piața artelor rămâne a fi una sterilă la pictura sa.  Fire retrasă și visătoare, Ojan Shirozhan vorbește cu pânza, care exprimă o suferință mută și în același timp plină de atâtea ecouri.


Ce șanse de a face carieră are un pictor în R.M.?

Cu regret, în Moldova arta nu este apreciată.  Aici oamenii se bazează pe lucruri materiale, încă nu este dezvoltată cultura de a avea în casă, pe perete un tablou, o lucrare artistică, majoritatea preferă  să cumpere un kitch, care nici nu se compară cu o lucrare artistică, care e pictată cu suflet. În viitorul apropiat plănuiesc să plec în Iran, vreau să deschid o școală privată, cât și să particip la câteva expoziții. Cred că dacă aș sta aici aș pierde fiindcă nu îmi pot valorifica talentul, am multe vise, care cu regret nu se pot indeplini aici.

Ce public vizează picturile tale?

Îmi prezint picturile mai mult peste hotare, cel mai des în orașul meu natal, Iran. Iran-ul are o altă tradiție, cultură, oamenii de acolo au un interes deosebit față de pictură, muzică, poezie ect. Aici încă nu am avut expoziții personale și nici nu prea vând picturi.

Unde iti găsești sursa de inspirație?

400304_10150429066581010_662561009_8847125_44859768_n

Sunt artiști care au inspirație de a picta atunci când simt sentimente de bucurie, eu lucrez mai bine atunci  când sunt trist. Suferința mă ajută să mă exprim cel mai bine, în asemenea momente vrei să dai afară ce ai  înăuntrul tău. Artiștii pictează cu sufletul, arta adevărată cere suflet și emoție. Trebuie să influențezi vizitatorul, ca atunci când ar vedea pictura ta, să se oprească, să analizeze, să se gândească, fiindcă picturile mele spun ceva, au un mesaj ascuns.

Pictură nu e ca poezia sau romanul, ca  să povestești totul, fiecare privește diferit, și înțelege diferit, eu nu pun nume lucrărilor mele, ofer libertate, ca fiecare să înțeleagă în felul său. O lucrare bună trebuie să aibă 50% limbaj plastic și 50% suflet, sentimente, să conțină echilibru.

De ce anume femeia se regăsește cel mai adesea în picturile tale?

Eu încerc prin pictură să transmit emotie, senzatie,  sentimente ce un bărbat nu poate să le arate, în plus femeile sunt mai deschise și își pot exprima mai ușor emoțiile. Toate femeile din picturile mele sunt cu ochii închiși, oamenii închid ochii atunci când vor sa facă o rugăciune, când dorm, când au un moment de meditație, lucrările mele exprimă libertatea de a gândi, de a medita.

Te simți acasă în Moldova sau ești suspendat între două lumi?

Sigur că îmi este dor uneori de părinți, de prietenii mei din Iran, dar m-am obișnuit aici. La început mi-a fost greu, până am învățat limba, dar acum pot să spun că mă simt bine aici, am mulți prieteni. Deși în scurt timp am să plec în Iran, sunt sigur că am să mă întorc peste o perioadă de timp.

Unde râvnești să ajungi?

Fiecare artist are anumite visuri, eu aș vrea să rămân în istoria artelor, știu că trebuie să muncesc foarte mult pentru aceasta.

Mariana Bahcevan

Go to top