Read More

latunov

Daţi-i omului o mască şi vă va spune cine este afirma Oscar Wilde, iar măștile artistului plastic Nicolae Latunov, vin să certifice acest fapt. În atelierul acestuia, măștile te privesc cu mii de ochi și te învăluie într-o energie pozitivă ce-ți dă o stare de deghizare și dezvăluire a ființei tale.

În ce stil artistic consideri că te integrezi cel mai bine?

Mă integrez într-un stil în ansamblu artistic,ce înglobează mai multe ramuri cum ar fi: pictură, sculptură, grafică. Fac măști începând cu anul 2000, dar sunt pasionat și de pictură. Încerc să creez un stil propriu, un stil al meu, care să mă diferențieze de ceilalți artiști.

Care este mesajul pe care încerci să-l transmiți prin măștile tale?

Masca transmite diferite emoții, atunci când cineva îmbracă o mască pe fața lui apare un zâmbet, dispare depresia, astfel acesta se educă pe sine însăși. Măștile vin să exprime o educare intelectuală în rândul oamenilor. Prin intermediul unei măști, oamenii depășesc complexe, neajunsuri. Mesajul măștii este tăcerea și aprecierea frumosului la maximum.

Cum ai carateriza consumatorul de artă din Republica Moldova?

Consumatorul de artă de la noi nu este încă unul bine format. El râmâne a fi “necioplit” în ceea ce privește mesajul și educația pe care o trasmite arta. Acesta preferă să achiziționeze haine, bijuterii, însă nu sunt dispuși să investească în cultură. Cu toate acestea, sunt și în Moldova oameni care vor și caută să cumpere măști. Unii cumpără măști satisfăcându-și niște mofturi, alții pentru a le face cadouri. Masca e ca o carte, consumatorul are nevoie de ea.

consumatorul_de_masti

O expoziție de măști este un monolog al artistului sau un dialog cu privitorii?

Expoziția de măști aduce privitorul la un dialog vizual și artistic, auto - educare. Îmi expun majoritatea lucrărilor peste hotare, fiindcă îmi este apreciată munca. Masca are o istorie în spate, pe măștile mele sunt reprezentate chipurile artiștilor ca Van Gogh, Da Vinci, Dalli. Îmi propun să realizez 100 de măști ce vor refleca imaginea celor mai marcante și notorii personalități ale istoriei.

Cum comentezi evoluţia pieţei de artă din RM în ultimii 10 ani?

Evoluția la noi a fost cândva vie și înflăcărată, dar acum practic este moartă. Din cultura moldovenească cred că doar 5 % dacă a mai rămas. Europa are o cultură și o istorie dezvoltată, multe muzee, care sunt un factor principal pentru un artist. Muzeul este ca o hrană spirituală, eu am nevoie să merg în Europa pentru a mă hrăni. Obișnuiesc să merg de 2-3 ori peste hotare, în ermitaje: Veneția, Berlin, Paris și consider că un muzeu trebuie revăzut ca pe o carte.

intrebare_5

Ce năzuințe, aspirații ai pe viitor?
Vreau să aduc diversitate, fiindcă iubesc la nebunie ceea ce fac, iubesc masca. Pe lângă materialele clasice de creare a unei măști, eu încep să utilizez și alte materiale cum ar fi: sticlă, plastic, lemn. Pe viitor îmi propun să fac scaune- mască, lustră- mască, pahare – mască, hi-tech-uri mari, Tândală și Păcală cu o înălțime de cinci metri.

În încheiere, ce ai dori să le transmiţi colegilor tăi de breaslă de toate vârstele.
Cât mai multă inspirație.


Mariana Bahcevan


 

Go to top