David_Kinsella

În 1981, la vârsta de 16 ani, David este desemnat drept Fotograful de Presă al anului, din Irlanda de Nord. În 1991 se mută cu traiul în Norvegia. Activează în domeniul vizualului din 1980. Din 2002 are propria companie de producţie (Kinsella Film), iar în 2005 produce primul documentar Love Letters from a Children’s prison. David Kinsella semnează imaginea pentru toate filmele sale.  Pe parcursul carierei sale a câştigat 58 de premii importante în calitate de fotograf de presă şi producător de film. A fost de 4 ori desemnat Fotograf de Presă al anului în Norvegia şi de 3 ori în Irlanda. În 2006, David Kinsella a fost nominalizat de către Institutul American de Film Documentar pentru "Cel mai bun film de lung metraj din 2006".

La ediţia trecută a festivalului “CRONOGRAF” Kinsella a participat cu A_Beautiful_Tragedy filmul „A Beautiful Tragedy”, iar anul acesta a fost invitat în calitate de expert şi membru al juriului la secţiunea Documentare Studenţeşti.


 Ce vă determină să reveniți la Chișinău?
La Chișinău mi-am făcut foarte buni prieteni. Deaceea sunt atent la informaţia despre Moldova.  Mă enervează când citesc despre Moldova că este cea mai săracă ţară din Europa şi că acolo trăiesc cei mai nefericiţi oameni din lume. Sunt multe lucruri frumoase în ţara voastră! Am devenit un mic patriot al Moldovei şi de aceea vreau să fac tot ce pot pentru a ajuta festivalul. Astfel, voi ține un seminar ce va servi drept sursă de inspiraţie pentru tinerii producători de film din Moldova.Cred că ştiu și înțeleg mai bine decât majoritatea cetăţenilor străini nedreptatea şi greutățile prin care trec oamenii în Republica Moldova.


Când și cum ați auzit prima dată de CRONOGRAF?
Întâmplător. Obișnuiesc să caut informație despre festivalurile de film din Europa de Est. Am lucrat o perioadă în Rusia şi comunicarea cu ruşii, dialogurile în rusă pe care le-am folosit în filme, au făcut documentarele mele foarte populare în Europa de Est, îndeosebi ultima mea trilogie "Copii ai Perestroikăi”, un documentar despre adolescenţii din Rusia.
O_tragedie_frumoasaUltimul meu film" O tragedie frumoasă", a cărui sursă de inspirație a fost Natalie Portman şi " Black Swan ", a fost prezentat anul trecut la Festivalul CRONOGRAF. 

Cât de necesare sunt filmele documentare în zilele noastre?
Filmul documentar este "foarte fierbinte" în zilele noastre și din ce în ce mai mult este prezent în cinematografie.Personal, îmi displace tiparul filmelor documentare. În viziunea mea, cele mai multe filme sunt realizate de scenariști, şi nu de operatori. Vin din mediul fotografilor, reporterilor, documentariştilor, în acelaş timp prefer filmele de ficţiune. De altfel, toate documentarele mele arată ca nişte filme artistice, dar fără actori. În prezent, realizez un documentar care concomitent este şi ficțiune şi film de animaţie. Consider, că e necesar să ajustăm filmele noastre la "lumea comercială"   şi, în acelaş timp, să creăm noi forme de artă documentară. Cred că documentarul trebuie să progreseze folosind tehnici de teatru și atrăgând mai mulţi oameni talentați.


Ce înseamnă pentru dvs filmul documentar?
Am 1500 de DVD-uri în colecţia mea, care include doar 4 filme documentare.
Să fiu sincer, cred ca în cele mai multe documentare vedem prea multe „capete vorbitoare”. Mie astfel de imagini pur și simplu nu-mi plac. Nu mă uit la genul ăsta de documentare. Îmi place ficţiunea, dar în același timp îmi place adevărul şi oamenii reali. Dacă aceste componente le-am pune împreună am putea obține un nou gen de film care ar constitui un aliaj armonios dintre filmul documentar şi cel de ficţiune. Mi-ar plăcea în urma căutărilor mele să devin un "Tim Burton" al filmului documentar.


Am aflat că veţi colabora cu echipa de la filmul ,,Avatar", un film gustat de publicul din Republica Moldova. E adevărat?
Da. Echipa care a lucrat la “Avatar” în formatul 3D şi care a luat premiul “Oscar”  a acceptat colaborarea cu compania mea.Vom lucra împreună la un documentar de lung metraj "Adevăratul Avatar". Producția va incepe în noiembrie 2011. Sunt un norocos! O mulţime de oameni talentaţi lucrează la proiectele mele, şi un număr şi mai mare îmi priveşte filmele.


Ce mesaj vreţi să transmiteţi prin filmele dvs?
Când fac un film, unul mare, integru, încerc de fiecare dată să răspund la întrebările: cine suntem şi pentru ce trăim...Am crescut în Irlanda, unde lumea mereu s-a confruntat cu moartea şi distrugerea. Rădăcinile mele m-au determinat să decid să produc filme care, deşi au un subiect dureros, sunt frumoase...
Gândesc pozitiv, caut frumosul în tot ce mă-nconjoară şi transmit această atitudine în filmele mele. Sunt un sensibil, un romantic teribil!


Ce legătură au filmele produse de regizorul David Kinsella cu omul David Kinsella?
Prietenii îmi spun: "David, filmele tale sunt 150% David! Sunt pline de frumuseţe, emoţie, durere..." Astfel, ultima mea dragoste a transpus-o în film. Am creat o lume de basm documentar despre o leoaică... În căutarea celui mai frumos bărbat din lume, leoaica ucide toţi bărbaţii pe care îl întâlneşte în drumul său... Am filmat în Africa, Asia, şi Europa...Filmul e real şi în acelaş timp ficţiune...Îmi place să produc filme. E o muncă minunată la care am visat mereu...
Am succes şi acesta îmi aduce bani. Astfel, nimic nu-mi încurcă să-mi tranform visele în realitate. Asta pot.Unele dintre aceste idei le voi transmite cineaştilor în devenire în timpul masterclassului "Cum să faci visele tale sa devina realitate" pe care îl voi suștine la Chişinău.


Ce impresii v-a lăsat Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF?
M-a impresionat atât festivalul, cât şi oamenii. Atmosfera a fost minunată! M-a cucerit sinceritatea şi bunăvoinţa oamenilor, astfel încât din cele 65 sau mai multe festivaluri de film la care am participat în ultimii 3 ani, Festivalul CRONOGRAF este primul pe listă! Consider CRONOGRAFUL  familia mea şi mereu vreau să revin la Chişinău.
Vă mulțumesc.


Renata Popa

Go to top