ojan

Aproape de opt ani este suspendat între două lumi, Republica Moldova și Iran. A ales să vină să picteze aici, deși piața artelor rămâne a fi una sterilă la pictura sa.  Fire retrasă și visătoare, Ojan Shirozhan vorbește cu pânza, care exprimă o suferință mută și în același timp plină de atâtea ecouri.Poza_de_inceput

O descoperisem acum câtiva ani în urmă, savurându-i cuvintele cu nesaț și întrebându-ma uimită cum de poate un cineva să scrie cu penița în sufletul altora, picurând speranță, iubire, aripi de vise și dăruire. Publică prima carte de filozofie în anul 2002, “Dincolo de adevaruri existi”, urmată de“Inocența Păcatului”, “Tristețile unui om fericit”, “Praf în Ochi”, “Lacrimile lui Icar”, “The house of thousand mirrors”. Ada Cartianu este mamă, soție, artistă, scriitoare, o femeie mult prea copilăroasă uneori sau prea serioasă alteori, și o fire mai greu de îmblânzit. Pe scurt, Ada Cartianu este o ființă destul de complicată ce ascunde un univers plin de cuvinte , culoare și iubire.


latunov

Daţi-i omului o mască şi vă va spune cine este afirma Oscar Wilde, iar măștile artistului plastic Nicolae Latunov, vin să certifice acest fapt. În atelierul acestuia, măștile te privesc cu mii de ochi și te învăluie într-o energie pozitivă ce-ți dă o stare de deghizare și dezvăluire a ființei tale.

În ce stil artistic consideri că te integrezi cel mai bine?

Mă integrez într-un stil în ansamblu artistic,ce înglobează mai multe ramuri cum ar fi: pictură, sculptură, grafică. Fac măști începând cu anul 2000, dar sunt pasionat și de pictură. Încerc să creez un stil propriu, un stil al meu, care să mă diferențieze de ceilalți artiști.

poza_de_inceputDoina Marin. Ion Aldea-Teodorovici. Ambii născuţi şi crescuţi în URSS. Se pare că nimic nu i-ar fi adus împreună decât, conform ideologiei, o simplă coincidenţă. Cert este că această Coincidenţă, care este însuşi Dumnezeu, I-a unit în cel mai frumos cuplu: două voci care au luptat pentru redeşteptarea naţională în Basarabia, două inimi gemene, ale căror lovituri zdrobeau pereţii uitării ridicaţi de-a lungul Prutului, în jurul bisericilor şi mănăstirilor sau pe temeliile caselor părinteşti.
Despre cei care au reaprins candelele în căscioare, care au făcut o horă cu numele limba română, care au încălzit vetrele părinteşti cu focul sfânt al dragostei şi care au strigat în gura mare să fim lăsaţi în pace, a binevoit să ne povestească mama Doinei Aldea-Teodorovici, doamna Eugenia Marin.

dsc_0034_800x536

Unii pictori transformă soarele într-o pată galbenă, alții transformă o pată galbenă în soare. Astfel a afirmat cândva geniul Pablo Picasso, iar arta pictorului Adrian Moraru, vine să fortifice această afirmație. Un artist, ale cărui pânze emană trăiri și pe care predomină culori calde și îmbinate armonios. Fie că este un peisaj, portret, natură statică, sau nud, fiecare lucrare are un farmec aparte și transmite o vibrație specială. Adrian Moraru poate surprinde miracolul vieţii, fără a strivi „corola de minuni a lumii”.

Claudia_Partole

Ea sunt eu şi eu – este ea…

Claudia Partole este scriitoare, jurnalistă. Născută la 14 iunie 1955 în satul Cotova, Drochia. În 1972-1977 face studii la USM , Filologie, secția Jurnalistică. A colaborat cu mai multe publicații periodice autohtone.Volume:"Mahalaua veselă"; "În așteptarea mamei"(proză);" Are mama fată mare "(versuri);" Un mare calendar pentru tine mic ștrengar"(versuri);"O clipă"(culegeri de eseuri);Eu sunt"(versuri);"Unde ești Ren"(dramaturgie) etc.

Iurie_Platon

Artistul plastic Iurie Platon s-a născut la 14 iulie, 1963, în orășelul Rezina. Și-a făcut studiile la Școala de Arte din Chișinău “Igor Vieru”, apoi la Academia de Arte din Talin, Estonia. Laureat al mai multor premii naționale și internaționale, Iurie Platon a participat la numeroase expoziții de artă organizate în republică și în străinătate. Numeroase lucrări ale artistului se află în colecții publice și private în cele mai mari orașe ale lumii. De asemenea, artistul este cunoscut și ca un sculptor desăvârșit. Sculptorul Iurie Platon a câștigat concursul pentru monumentul victimelor stalinismului, pe care Primăria Chișinăului vrea să-l ridice în fața Gării Feroviare.

 Avelin_TabarceaNăscut la data de 08 februarie anul 1983 în s.Larga, r.Briceni. Studii: Școala medie din s.Larga 2000-2004 „Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice” din Chişinău. Specialitatea ATC. Clasa profesorului B.Focşa. Din 2002 activează ca actor la Teatrul Republican „Luceafărul”. 2010 este decorat cu ordinul”Artist Emerit”

David_Kinsella

În 1981, la vârsta de 16 ani, David este desemnat drept Fotograful de Presă al anului, din Irlanda de Nord. În 1991 se mută cu traiul în Norvegia. Activează în domeniul vizualului din 1980. Din 2002 are propria companie de producţie (Kinsella Film), iar în 2005 produce primul documentar Love Letters from a Children’s prison. David Kinsella semnează imaginea pentru toate filmele sale.  Pe parcursul carierei sale a câştigat 58 de premii importante în calitate de fotograf de presă şi producător de film. A fost de 4 ori desemnat Fotograf de Presă al anului în Norvegia şi de 3 ori în Irlanda. În 2006, David Kinsella a fost nominalizat de către Institutul American de Film Documentar pentru "Cel mai bun film de lung metraj din 2006".

Go to top