Read More
Picturi_de_Adrian_Moraru

Recent comunitățile moldo-americană și româno-americană din New York au participat la un eveniment cultural deosebit. Sub egida fundației culturale ”Gloria Art” și a biroului de avocatură ”Andreea Dumitru & Associates, PC”, s-a desfășurat în Sunnyside Queens, New York City vernisajul expoziției de artă plastică a pictorilor Ion și Adrian Moraru, tată și fiu, uniți prin talent și pasiune în mânuirea măiastră a pensulei și a culorilor pentru ilustrarea unei viziuni artistice originale. Pereții galeriei avocatei Andreea Dumitru respirau artă contemporană inedită prin cele 42 de tablouri expuse. Ne-au captat atenția tablourile ”Peisaj moldovenesc”, ”Nud”, ”Muza” (autor Adrian Moraru) și ”Colinile Basarabiei”, ”Cetatea Soroca”, ”Măști folclorice”, ”Cucuteni” (autor Ion Moraru). Fiecare vizitator a fost întâmpinat de acordurile vibrante ale violonistului Gheorghiță Tomoioagă, venit tocmai din Washington. La vernisaj au luat cuvântul și i-au felicitat pe organizatori și pe artiști: ambasadorul Reprezentanței Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU, excelența sa, Vlad Lupan, Consulul General al României la New York, Marian Pârjol, președinta fundației ”Gloria Art”, Tamara Moraru, și artistul plastic Ion Moraru.

În ziua vernisajului au fost vândute 7 tablouri ale maeștrilor Ion și Adrian Moraru, dovadă a aprecierii din partea cunoscătorilor. În stil specific moldovenesc, recepția de la restaurantul ”Bucharest” a întregit o manifestare culturală de excepție a românilor din marea metropolă americană, care i-a găzduit cu ospitalitate pe cei peste 100 de participanți. Un aspect cu totul original și demn de apreciat este faptul că melodiile performate de către cunoscuta formație muzicală ”Amor”, complementate de Gheorghiță Tomoioagă, s-au împletit cu luările de cuvânt ale invitaților. Cu vorbe calde, pornite din inimă, doamna Tamara Moraru, doctor în filosofie și președinta fundației ”Gloria Art”, sufletul acestei festivități, i-a introdus pe vorbitorii care au ținut să marcheze importanța expoziției la care tocmai asistaseră. Aceștia au fost: Gheorghe Leucă, șef-adjunct al Reprezentanței Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU, dr. Napoleon Săvescu, președintele Societății internaționale ”Reînvierea Daciei” și al Societății medicilor români din New York, Viorica Colpacci, directoarea Galeriei de artă ”Spiritus” din cadrul Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, savant prof. dr. Ion Marta, Mariana Terra, redactor-șef al ziarului ”Romanian Journal”, Florin Cârlan, președintele fundației ”Grigore Vieru”, avocat Andreea Dumitru.

Maestrul_in_Arte_Pictorul_ION_MORARU_impreuna_cu_CRISTOFOR_ALDEA-TEODOROVICI_si_Actorul_NICOLAE_JELESCU

Pictorul Ion Moraru a mulțumit tuturor vizitatorilor și admiratorilor tablourilor expuse și, în mod deosebit, a adus un cald și respectuos omagiu ”celui mai important Mecena” al perioadei sale artistice din New York”, familiei dr. Iliana și Petru Cobeletea-Zilahi. Fundația ”Gloria Art” a mulțumit prof. univ.dr. Nicolas Andronesco pentru donația făcută în scopul sprijinirii artei contemporane. Ion Moraru a donat tabloul ”Sat moldovenesc” reprezentanței Republicii Moldova la ONU.

Deschiderea expoziției a avut loc în data de 12 februarie, 2012 iar vizitatorii pot admira lucrările timp de o lună de zile.

Sursa: Romanian Journal NYC


 

Go to top