Suhishvilli

Două ore în care “Sukhishvili” a istorisit prin dans tradiția poporului georgian în seara de 23 februarie în incinta Palatului Național din Chișinău. Două ore de spectacol, de muzică și pași de dans ce mai mult zboară decât ar merge aidoma unei atracții și respingeri simetrice, proporționale, echilibrată.

Plini de energie, grație, frumusețe și sublim, armonie, creație, transpirație, dăruire, extaz, zbor și aterizare extrem de liniștită, dar în același timp extrem de turbulentă și periculoasă în ochii celor care stau pe scaun și rămân cu respirația tăiată la ceea ce văd. Lupta poate crea artă, aceasta este relevantă în dansul georgian, orice eveniment din viață este trăit ca pe o luptă, lupta pentru inima ființei iubite, lupta pentru supravețuire, lupta pentru curerirea miilor de spectatori și dăinurie în ochii acestora pentru mult timp. Mișcări spectaculoase, o lege a gravitației în care se manevrează săbii şi cuţite, dar totul este artă. Totul pare a fi o succesiune ritmică a picioarelor ”zburătoare” ce zugrăvesc uimitor și impresionant caracteristici ale spiritului georgian. Este dans tradiţional georgian: ”Sukhishvili”.

Combinaţia inedită de paradoxuri, amestecul de artă şi mişcări de războinici dibaci, coregrafia complexă, ce nu poate fi realizată decât de dansatori cu condiţie fizică extrordinară, dar şi longevitatea trupei au făcut celebru Baletul Naţional Georgian. Acesta a fost fondată de Iliko Sukhishvili şi Nino Ramishvili în 1945, este prima companie profesionistă de dans din Georgia. În spatele înfiinţării baletului naţional georgian stă povestea de dragoste a celor doi fondatori, care au fost parteneri atât pe scenă cât şi în viaţă. Visul a devenit realitate datorită determinării şi iubirii. Viaţa lor, o aventură a creativităţii, continuă să fie pusă în scenă de noi generaţii de dansatori.Totuşi, dansurile concepute de Nino Ramishvili şi Iliko Sukhishvili au fost modificate şi îmbunătăţite, gradul de dificultate şi de complexitate artistică crescând cu fiecare sezon.
De 66 de ani pe marile scene ale lumii: Albert Hall, The Coliseum, The Metropolitan Opera, Madison Square Garden.Baletul “Sukhishvili” prezintă lumii întregi bogata moştenire georgiană şi caucaziană. Presa internaţională i-a numit “cei mai mari dansatori ai lumii”, show-ul lor a fost comparat cu “Lord of the Dance” şi declarat un “fenomen unic pe care trebuie să îl vezi măcar o dată în viaţa”. În Marea Britanie, locuitorii oraşului Sunderland au numit o stradă “Georgia” în onoarea Baletului Naţional Georgian.

Sukhishvili este prima companie de dans tradiţional care a jucat pe scena La Scala din Milano şi singura care a avut 14 reprezentaţii, stabilind astfel un record mondial. Au făcut înconjurul lumii de 3 ori, au avut peste 10.000 de spectacole în 80 de ţări, în faţa a 50 de milioane de oameni. Peste 600 de costume autentice create special pentru Sukhishvili.

Performanţele artistice ale trupei au fost reflectate de-a lungul timpului în presa internaţională. Iată câteva dintre cele mai relevante exemple:

“Capacitatea trupei de a bucura ochiul este insoţită de mişcările drăceşti ale dansatorilor. Salturile lor sfidează gravitaţia. Piruetele duble încep de la genunchi. Să spui despre ei că sunt energici ar fi o descriere palidă” – The Washington Post

“Baletul Naţional Georgian ne aduce aminte că arta de nivelul cel mai înalt are la bază valorile tradiţionale. Acest balet are o sensibilitate clasică, un sentiment de ordine şi armonie” – The New York Times

“Un fenomen unic, pe care ar trebui să-l vedeţi măcar o dată în viaţă. O adevărată furtună pe scenă” – Figaro

“Nimeni nu a mai avut un asemenea succes pe scena La Scala” – Corriere de la Sera, Italia

“Cei mai mari dansatori ai lumii. Dansatorii georgieni zboară. Este, într-adevăr, o furtună pe scenă” – Daily Mirror

Publicul din toată lumea i-a primit cu braţele deschise. Spectacolele lor au umplut sălile şi au impresionat de fiecare dată. Inclusiv bloggeri au simţit nevoia să le dedice articole:

“Din punctul meu de vedere, sunt comparabili cu Lord of the Dance. Pot spune că, pe alocuri, sunt mai buni. Complexitatea mişcărilor, tempoul ridicat, piruetele nebune şi luptele cu cuţitele sunt lucruri pur şi simplu uimitoare…“– Andrei Costin – Republica Moldova – andreicostin.com

“Iată cum alţii îl pot face pe Michael Flatley să pară mic copil!” – Andrei Tapciuc Blog – Romania – tapciuc.ro

“Dacă Baletul Naţional Georgian vine în oraşul vostru, lăsaţi totul deoparte şi fugiţi la spectacol! ” – Greetings From Ukraine - Ucraina

„Se spune că unde joacă moldovenii acolo pământul geme, iar dacă joacă georgienii peste tot pământul geme"azi.md

 Renata Popa

 

Go to top