maitreyi-mircea-eliadePublicat în anul 1933, romanul „Maitreyi” reprezintă o poveste de iubire încărcată de exotism, mister ți lirism, un roman semi-autobiografic, în care Mircea Eliade oferă literaturii române o față a eternului feminin necunoscută pînă la acel moment.
„Maitreyi” are la bază o experiență personală a autorului, conținînd chiar pagini din jurnalul intim al acestuia. Eliade folosește tehnica confesiunii, opera sa fiind, în același timp, un roman erotic și unul inițiatic.
Odată cu magia revelației iubirii pentru tînăra poeta Maitreyi Devi, Alan, alter-ego-ul lui Eliade, are și revelația unei lumi noi și misterioase, India colonială. Această lume ce i se deschide în fața ochilor este mai veche și mai plină de tradiții decît orice și-ar fi putut imagina tînărul.
Povestea de iubire este emoționantî, profundă, pasională și aproape mistică. Este una dintre acele iubiri nemuritoare ce se întîlneste o dată în viață, și care își marchează protagoniștii pentru totdeauna. O dovadă în acest sens o constituie apariția, după 42 de ani, a romanului „Dragostea nu moare”, scris de Maitreyi Devi, însăși eroina romanului lui Eliade.

Go to top