dragostea-nu-moareAu fost puține cazuri în literatura universală în care un roman să primească o replică dupa 42 de ani de la apariție, și chiar mai puține cele în care cei doi autori sunt și protagoniștii ambelor romane.
Mircea Euclid și Amrita sunt oglinda lui Alan și Maitreyi, în acest roman replica, de valoare literară proprie incontestabilă, distins cu premiul Academiei Indiene. Maitreyi Devi, personajul principal al romanului “Maitreyi” al lui Mircea Eliade este o persoană reală, o importantă poetă a Indiei.
„Dragostea nu moare” este, în primul rînd, un roman autobiografic, prezentînd viața împlinită a unei femei cu o căsnicie fericită, dar care simte totuți vinovăția pentru a nu-și fi putut smulge complet din suflet iubirea adolescentină, dar nemuritoare pentru tînărul slab, cu ochelari, exponent al unei lumi total străine lumii ei, nimeni altul decît marele nostru om de cultură, Mircea Eliade.
Scriitoarea simte nevoia atît să dea un răspuns romanului lui Eliade, cît și să facă lumina asupra unor aspecte și pasaje a căror veridicitate o neagă. Și, cu toate că nu vom ști niciodată care este adevărul, putem ști că cei doi scriitori s-au revăzut în timpul vieții, în 1972, și ca fiecare dintre ei și-a asumat începutul, fericirea sentimentelor împărtășite, finalul poveștii de dragoste, dar și faptul că „Dragostea nu moare”.

Go to top