Herman_Hesse„Normalii“ sunt, după părerea mea, meniți să păstreze forma existentă, un mod de viață, o rasă, o specie, s-o protejeze și s-o întărească pentru a se asigura pe ei înșiși. Fantaștii, în schimb, nu se dau înapoi să facă salturi, să viseze negînditul, pentru că, cine știe, într-o bună zi, peștele să devină animal de uscat, iar maimuța - om. (Herman Hesse)
 


Adevăr
Contrariul oricărui adevăr este la fel de adevărat.

Adâncime
Adâncimile universului și tainele lor nu sunt acolo unde se găsesc norii și umbra lor neagră, adâncimea stă în limpezime și seninătate.

Cunoaștere
Trebuie să cunoști lucrurile pe care le ai de îndurat, dar nu trebuie să răscolești ceea ce doare.

Educație
O educație bună și o voință pe măsură mi se par mai sigure decât orice ereditate.

Fertilitate
Pe ele (pe femei - n.r.) natura le plămădise astfel încât plăcerea își aducea ea însăși fructul și din fericirea dragostei se naștea copilul. La bărbat această fertilitate simplă era înlocuită de o eternă nostalgie.

Lumea
Lumea nu este imperfectă sau pornită pe drumul lent al desăvârșirii: nu, ea este desăvârșită în orice moment, orice păcat poartă în sine germenele iertării, toți copilașii îi poartă deja în ei pe bătrâni, toți sugarii poartă în ei moartea, toți muritorii poartă în ei viața veșnică.

Nefericire
Nefericirea îl face până și pe un om superior să devină pueril și să rătăcească printre spini legat la mâini și la ochi.

Sacrificiu
Cu cât e mai vastă cultura unui om, cu cât mai mari îi sunt privilegiile, cu atât mai mari trebuie să fie, în caz de nevoie, sacrificiile pe care le face.

Go to top