MaraRomanul ”Mara” este „cel mai bun roman al nostru înainte de “Ion”,conform afirmației lui Șerban Cioculescu și ”aproape o capodoperă”.,în viziunea lui George Călinescu, deoarece destinul eroilor și mediul social sunt evocate cu o remarcabilă artă a detaliului și cu o mare forță de construire a ansamblului.
Romanul zugrăvește drumul Marei și al copiilor ei, Persida și Trica, până în momentul în care aceștia din urmă intră în lume. La inceput, după cum era și firesc, Mara ocupă un loc dominant, pentru ca mai târziu, copiii, și mai ales Persida să-i ia locul. Destinul familiei Marei se  împletește, datorită unor împrejurări neprevăzute, dar firești, cu cel al familiei neamțului Hubar, a cărei prezență , fără a fi proeminentă, rămâne notabilă. Intervin desigur și alte personaje cu care protagoniștii vin în legatură, în primul rând e vorba de Bocioaca și de ai săi, dar acestea nu formează decât elementele unui cadru în care se desfășoară destinul eroilor de prim-plan.
În 1947, Șerban Cioculescu făcea o apreciere pe cât de îndrăzneață, pe atât de adevarată: Mara este ”cea mai expresivă operă epică apărută între 1880-1900, ba chiar… cel mai bun roman al nostru înainte de Ion”.
 Lectură plăcută!

Go to top