10 muzee ale lumii ce merită să le vizitezi
Muzeele servesc de obicei drept carte de vizită a multor state, acestea atragând din an în an tot mai mulți turiști.Capodoperele de artă pe care le găzduiesc sunt de o valoare înaltă și reflectă evoluția minții/imaginației umane din diverse perioade ale timpului. În stabilirea acestui clasament s-a tinut cont de următorii factori: popularitate, arhitectura, importanța colecțiilor de artă și a operelor deținute.

LUVRU

Muzeul Luvru (Musee du Louvre), Paris, Franta
Este unul dintre simbolurile Franței – e cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța – și unul dintre cele mai importante muzee din întreagă lume. Muzeul este împărțit în șapte secțiuni diferite (trei secțiuni antice: Antichitatea Orientală, Egipteană, Greacă, Etruscă și Romană) și patru secțiuni moderne: sculptură, pictură, obiecte de artă și grafică. În 1981 Francois Mitterand a lansat proiectul Grand Louvre (cu inițierea creației Piramidei lui Pei, punct central și intrare, totodată, modificându-se aripa Richelieu din partea nordică a muzeului și subsolul curții Napoleon). Atracția principală: Mona Lisa (Gioconda) de Leonardo da Vinci.

BRTISH_MUSUEM

Muzeul Britanic (British Museum), Londra, Marea Britanie
Dacă ajungi vreodată la Londra fiind în misiune de serviciu sau ca simplu călător îți recomand să-ți faci timp liber și pentru ”British Museum” vei rămâne fascinat de mumiile egiptene și nu doar ... Fondat în 1753, ”British Museum” deține peste 13  milioane de artă și găzduiește 94 de expoziții permanente și temporare. Un departament educațional oferă o gamă largă de servicii culturale pentru adulți dar și pentru copii. Există și alte departamente specializate pe monede și medalii, Egiptul Antic și Sudan, Africa, Oceania și Americile, Antichități Grecești și Romane, Asia, Preistorie și altele. Atracția principală: “translatorul antic” Piatra Rosetta – una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile.

MUZEUL_METROPOLITAN

Muzeul Metropolitan de Artă (Metropolitan Museum of Art sau“The Met“), New York, SUA
Cunoscut sub numele de “Met“, Muzeul Metropolitan de Artă din New York este unul dintre cele mai mari și mai impresionante muzee de artă din lume. Colectiile sale cuprind peste 2 milioane de opere de artă, acoperind 5 mii de ani de cultura mondială, din preistorie până în prezent și din fiecare colț al planetei. Una dintre piesele de rezistență rămâne Templul Dendur, adus aici din Egipt, un splendid exemplu de excelență a unei vechi culturi, perfect păstrat și prezentat. Atracția principală: Pictura “Adam și Eva” de Albrecht Durer.

VATICAN_MUSEUMS

Muzeele Vaticane (Musei Vaticani), Vatican, Italia
Muzeele Vaticane sunt printre cele mai mari muzee din lume, acestea expunând lucrări din imensele colecții construite de Biserica Romano-Catolică de-a lungul secolelor, precum și capodopere importante ale Renasșerii. Sunt practic mii și chiar zeci de mii de opere de artă importante, expuse în diverse muzee și galerii, si este greu, dacă nu imposibil, să alegi doar unele dintre ele pentru o ierarhie valorică. Deschise gratis pentru public în ultima duminică a fiecarei luni, Muzeele Vaticane expun lucrări ale unor prolifici artiști italieni, precum: Raphael, Botticelli, Caravaggio, etc. Atracția principală: ”Cupola Capelei Sixtine”, pictată de Michelangelo.

MUZEUL_AMERICAN_DE_ISTORIE

Muzeul American de Istorie Naturala (AMNH), New York, SUA
Localizat în apropiere de Central Park din Manhattan, Muzeul American de Istorie Naturală este unul dintre cele mai mari muzee din lume, fiind format din 25 de clădiri, ce adăpostesc 46 de săli de expoziții, laboratoare de cercetare și o bibliotecă. În acest muzeu puteți admira dinozauri, meteoriți, fosile, minerale, diorame (reproduceri fidele ale unor scene din natură), toate înfățișând evoluția și istoria umană. Colecțiile conțin peste 32 de milioane de exponate, din care doar o mică parte pot fi expuse la un moment dat. Personalul știintific al muzeului depășeste 200 de oameni, iar instituția sponsorizează anual peste 100 de expediții speciale.Atracția principal fiind : ”Sala Originilor Umane”.

GALLERIA_UFIZZI

Galeria Uffizi (Galleria degli Uffizi), Florenta, Italia
Galeria Uffizi – celebrul muzeu din Florența,Italia – este unul dintre cele mai vechi și mai faimoase muzee de artă din Occident, și unul dintre cele mai atractive obiective turistice ale Italiei. UNESCO estimează ca 60 % din cele mai cunoscute opere de artă ale lumii sunt în Italia, iar jumătate din acestea sunt localizate în Florența. Deși piesele expuse pe străzile Florenței sunt foarte impresionante, Galeria Uffizzi te lasă fără grai – este una dintre cele mai rafinate colecții de picturi și sculpturi de pe planetă, în care numărul, calitatea și diversitatea lucrărilor surprind de la prima vizită. Sunt prezentate aici unele din cele mai mari nume ale Renașterii italiene: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Giotto, și multi alții. Atracția principală: “Nasterea lui Venus” de Botticelli.

MUZEUL_RUS_DE_ERMITAJ

Muzeul de Stat Ermitaj (State Hermitage), Sankt Petersburg, Rusia
Acest muzeu de artă și cultură este unul dintre cele mai mari, mai vechi și mai importante muzee din lume, fondat în 1764 de Ecaterina cea Mare. Peste 60.000 de piese sunt expuse în aprox. 1.000 de săli, în timp ce 3 milioane de obiecte sunt păstrate în rezervă. Muzeul de Stat Ermitaj adăpostește cea mai mare colecție de picturi din lume și este format din 6 clădiri istorice, care constituie unul din principalele ansambluri ale centrului Sankt Petersburg-ului, ansamblu inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

MUZEUL_ACROPOLIS

Muzeul Acropolis, Atena, Grecia
Muzeu arheologic centrat pe descoperirile sitului Acropola Atenei. Inaugurat în 2009, Muzeul Acropolis este unul dintre cele mai moderne muzee din lume, în care au fost investiți 130 milioane de euro. Acest muzeu grandios este replica grecilor adresată britanicilor, care nu vor să returneze frumusețile Parthenonului (care se află la British Museum), pe motiv că elenii nu au unde să le gazduiască. Situat la poalele Acropolei și la 280 metri de Parthenon, așezat pe un sit arheologic, muzeul are o arhitectură foarte modernă, din sticlă, care se încadrează într-un mod original în peisajul încărcat de istorie. Muzeul fiind înălțat pe un sit arheologic, podeaua primului nivel este din sticlă, astfel încât vizitatorii pot vedea săpăturile de dedesubt. Atracția principală: designul deosebit și conținutul accesibil.

Muzeul_PRADO_-SPANIA

Muzeul Prado - Madrid, Spania
Muzeul Prado este principalul muzeu național spaniol de artă și unul dintre cele mai respectate și vizitate muzee din lume. Expune unele dintre cele mai rafinate colecții de artă europeană din lume, din secolul 12 până în secolul 19, bazate pe fostele Colecții Regale spaniole. Punctul forte al acestei instituții este reprezentat de artă spaniolă, muzeul adăpostind cea mai mare colecție de picturi spaniole din lume. Fondat ca un muzeu de pictură și sculptură, astăzi conține și importante colecții de desene, monede, medalii, artă decorativă. Atracția principală: pictura “Las Meninas” a lui Diego Velazquez.

MUZEUL_NATIONAL_-AMSTERDAM

Muzeul National (Rijksmuseum), Amsterdam, Olanda
Rijksmuseum este un muzeu dedicat artelor, meșteșugurilor și istoriei. Muzeul este celebru în toată lumea datorită colecției sale impresionante de picturi din Secolul de Aur olandez (Rembrandt, Vermeer, Jacob van Ruisdael, Frans Hals, Jan Steen). De asemenea, muzeul găzduiește și o colecție de artă asiatică. Din 2005 muzeul e închis pentru renovare în proporție de 95 %, dar capodoperele din colecțiile sale sunt expuse în recent renovată aripa Philips. Atracția principală: pictura “Rondul de noapte” a lui Rembrandt.

Sursa: wikipedia.ro

Go to top